Het gezicht achter de blog
Marjolein Vugts
Managing director die strategie, creatie en cultuur samenbrengt. Brengt merken in beweging, houdt ze op koers en helpt ze duurzaam groeien.
Ga naar de contactpagina of mail naar marjolein@gi.nl
Als gevestigd onderdeel van de ‘Brabantse creative scene’ weten we bij GI als geen ander dat het knetterbelangrijk is om als bureau scherp te blijven op waar je staat en waar je heen wil. En daarbij kijken we af en toe natuurlijk (stiekem niet stiekem) ook naar anderen. Bij GI zien we het gebeuren: bureaus worden groter, diensten breder. Maar waar blijft de scherpte?
Als gevestigd onderdeel van de ‘Brabantse creative scene’ weten we bij GI als geen ander dat het knetterbelangrijk is om als bureau scherp te blijven op waar je staat en waar je heen wil. En daarbij kijken we af en toe natuurlijk (stiekem niet stiekem) ook naar anderen. Bij GI zien we het gebeuren: bureaus worden groter, diensten breder. Maar waar blijft de scherpte?
De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat één van ons iets roept als “Hee, die zijn nu ook onderdeel van…”. Want de markt consolideert, zien we. En op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Sterker nog, we snappen dat het voor veel bureaus juist een logische stap is. Logisch? Misschien. Relevant voor klanten met complexe vraagstukken? Niet altijd. Het is niet voor elke klant de juiste match. Zeker niet wanneer maatwerk nodig is en, nog belangrijker, specifieke en diepgaande kennis. Differentiatie is volgens ons dan ook belangrijker dan ooit.
Waar eerst vooral grote online bureaus fusies en overnames dreven, zien we nu ook kleinere en middelgrote branding- en designbureaus opgaan in grotere structuren. Dit levert meer slagkracht op, een breder dienstenpakket en een diverser team met uiteenlopende expertises. Voor veel klanten een aantrekkelijke ontwikkeling, met de mogelijkheid om bij één bureau te blijven voor uiteenlopende behoeften.
Toch brengt deze schaalvergroting ook verschuivingen met zich mee. Waar voorheen een nauwe samenwerking met vaste, ervaren specialisten vanzelfsprekend was, kan de dynamiek verschuiven naar een bredere, maar minder specifieke inzet van talent. Creatieve signaturen kunnen vervagen, strategieën uniformer worden en diepgaande kennis verspreidt zich over meerdere lagen binnen een organisatie. Maar voor wie inhoud en impact wil combineren, en kiest voor richting in plaats van breedte, is het tijd om scherp te kiezen. Voor wie juist waarde hecht aan een uitgesproken stijl en directe expertise, blijft een gespecialiseerd bureau een aantrekkelijk alternatief.
Met name in specialistische B2B en B2B2C-markten, zoals high-tech engineering, specialty chemicals en materials of advanced manufacturing, is diepgaande kennis een voorwaarde voor succesvolle communicatie. Klanten in deze sectoren opereren in complexe, technisch geavanceerde omgevingen en verwachten dat een bureau niet alleen hun vakjargon begrijpt, maar ook de fundamentele vraagstukken en innovaties binnen hun branche doorgrondt.
Een voor hen geschikt bureau bezit dus niche-expertise: kennis die verder gaat dan het simpelweg vertalen van technische informatie naar begrijpelijke taal. Het gaat om het doorzien van marktdynamieken, het herkennen van onderliggende trends en het strategisch plaatsen van een merk binnen die context. Wij noemen dat het bouwen van een kennisveld. Het zit in de GI Method. We graven, verdiepen en verbinden, zodat elke stap van strategie tot activatie rust op kennis en inzicht.
Zo’n kennisveld ontstaat niet vanzelf, maar bouw je op door alle facetten van een specifieke markt te doorgronden. Daarmee groeit niet alleen de individuele expertise van medewerkers, maar ook het collectieve vermogen van het bureau om structureel waarde toe te voegen. Wanneer iedereen, van accountmanager tot designer en van copywriter tot dtp’er, die marktspecifieke kennis bezit, kunnen deze ervaring en inzichten - over klanten heen - worden gedeeld. Hierdoor versterken merken binnen een klantenportfolio elkaar. Inzichten uit de ene opdracht verrijken de volgende, en de kennis wordt steeds verder aangescherpt. Een win-win voor zowel het bureau als zijn opdrachtgevers.
Juist in een tijd waarin consolidatie het creatieve landschap verandert, is het een kracht om in te kunnen spelen op zeer specifieke merkbehoeften. Voor superstrak maatwerk en een hechte samenwerking met klanten die écht baat hebben bij expertise op microniveau. Bij GI gaan we bewust voor onafhankelijkheid en niche-expertise, om onderscheidend te blijven en te kunnen bouwen aan een duurzaam kennisveld waarin merken en markten elkaar versterken. Wij kiezen niet voor massa, maar voor maatwerk. En voor klanten die niet iets breed, maar iets raak zoeken. Dát is waarom de GI Method werkt. Marktconsolidatie is geen bedreiging. Het is hét moment om te laten zien waar je echt voor staat.