Hey, ken ik jou
niet ergens van?

Eén van de meest gebruikte openingszinnen ooit. Alleen proberen wij je niet te versieren, maar willen we je écht leren kennen. En aangezien jij je nu op onze contactpagina bevindt betekent dat waarschijnlijk dat jij ons ook wilt leren kennen. Dus vul onderstaand formulier in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

Bedankt voor het invullen. We nemen z.s.m. contact met je op.
info@gi.nl
Tel. +31 (0) 40 204 56 12

Strijp-T Gebouw TQ
Achtseweg Zuid 159R

5651 GW Eindhoven

Ik denk altijd dat ik het kan, maar niets is minder waar. Ik heb het natuurlijk over multitasking. Oké tijdens het tandenpoetsen ook nog mijn sloffen uitdoen lukt wel, maar een gesprek voeren met iemand en tegelijkertijd een goede mail typen... Nee, helaas. Multitasking wordt vaak gezien als iets goeds, maar is één taak heel goed uitvoeren niet veel beter dan twee taken half doen?

Voor de volle 50%

De helft van de lezers van deze blog zal vast denken ‘Ik kan dat wel’. Sorry, maar nee, het lukt je niet, niet echt tenminste. Want als je zogezegd gaat multitasken, en laten we het voor het gemak maar bij twee taken houden, dan moet jij je aandacht verdelen. In het woordje ‘verdelen’ zit het al, je gaat niet meer voor de volle 100% bij het uitvoeren van een opdracht. Beide taken maak je misschien af, maar ze zullen minder goed zijn afgerond dan wanneer iets je volle focus heeft. Dat is natuurlijk niet altijd even erg, zeker niet bij simpele taken, maar is het ook bij simpele taken even efficiënt? 

Efficiënt vs. Inefficiënt

Meerdere dingen tegelijkertijd doen lijkt het beste wat de mensheid is overkomen. Het is namelijk reuze efficiënt als je twee dingen in dezelfde tijd kunt doen, echter bewijst het Stroop-effect het tegendeel. Vaak kost het uitvoeren van twee taken dubbel zoveel tijd, dit komt omdat je telkens je concentratie moet verleggen. Daarnaast gaat je brein automatisch eerst de makkelijke dingen doen en de meer gecompliceerde handeling op de tweede plek zetten. Met multitasking maak je het jezelf dus niet per se makkelijker. Al denk ik dat nog steeds weleens als ik mijn trui probeer aan te trekken terwijl ik de trap af loop, hoe dat dan weer afloopt kun je wel raden ;).

Switch it up

The myth continues…Want multitaskers bestaan niet eens. Je brein is niet in staat om meerdere complexe dingen tegelijkertijd uit te voeren. Dus praten we eigenlijk over switchtasking; het wisselen van wat je doet (bijvoorbeeld praten en schrijven), soms zelfs enkele keren per seconde. Huh? Ja, per seconde. Bijvoorbeeld telefoneren tijdens het autorijden; je combineert deze twee taken, maar ondertussen schakel je snel tussen het verkeer en je telefoongesprek. Het lijkt allemaal tegelijk te gaan, maar stiekem switcht je brein gewoon heel vaak én snel tussen je twee taken.

Wanneer werkt multitasking/switchtasking dan wel?

Simpel, als een taak niet 100% van je aandacht vereist. Een simpele taak, iets wat je al vaker hebt gedaan zoals een telefoongesprek voeren terwijl je het vuilnis buiten zet. Of een taak die niet constant om je aandacht vraagt zoals het bakken van een cake in de oven en het loskloppen van de slagroom. Die oven kun je even laten voor wat het is. De vraag is alleen; telt dit dan nog als multitasking?

Multitasken is iets wat we vrijwel nooit doen, wij besteden liever de volle aandacht aan onze projecten. Vereist jouw project een full-focus aanpak? Neem dan contact met ons op, we zorgen dat je 100% onze aandacht krijgt.